GymBreak.cz

Školní televize Gymnázia Rumburk

Na univerzitě v Bradavicích

Po dlouhém čekání jsme dne 24. dubna nastoupili do našeho autobusu, který se na další týden stal naším druhým domovem. Přes noc jsme si krátili cestu povídáním nebo poslechem hudby.

Ani jsme se nenadáli a před očima jsme měli náš první cíl – sídlo Evropské unie – Brusel. Prohlédli jsme si zdejší muzeum a pousmáli se nad bruselským symbolem, čurajícím panáčkem, který si ze svých několika stovek oblečků vybral popelářskou uniformu. Nemohli jsme odsud odjet, aniž bychom neochutnali známé belgické pralinky, kterých zde byly plné obchody. Noc jsme strávili v hotelu ve Francii. Byl poměrně malý, ale zato útulný. A ráno jsme se přes podmořský tunel dostali až do Velké Británie.

První zastávku jsme učinili v univerzitním městě Cambridge, kde jsme si prohlédli zdejší architekturu na několika vysokých školách a také jejich kostely. Nevynechali jsme ani drobné nákupy například ve sweetshopu. Kvečeru jsme si ještě prošli část Londýna – Greenwich, známou tím, že zde prochází nultý poledník, u kterého jsme se samozřejmě vyfotili. A poté přišla část, které jsme se všichni trochu obávali, a to zařazení do rodin a následné tři noci strávené v jejich domovech. Naše obavy se naštěstí nenaplnily a alespoň tedy naše skupinka byla s rodinou velmi spokojená.

Ráno jsme se všichni sešli u autobusu a vyrazili směrem k magickému kruhu kamenů, který všichni znají jako Stonehenge. Tady jsme si prošli výstavu a napjatě jsme nasedli do menšího autobusu, jenž nás dovezl až k samotné stavbě. Procítili jsme zdejší atmosféru a pořídili fotografie. Odpoledne jsme zajeli do Oxfordu, který jsme tedy mohli porovnat s druhým, již zmíněným univerzitním městečkem Cambridge. Mně osobně se víc líbilo právě v Cambridge. V Oxfordu jsme si prohlédli univerzitu a prostory, kde se natáčel Harry Potter. Nakonec nás zachvátila nákupní horečka v Primarku.

Další den patřil konečně centru Londýna. Měli jsme možnost podívat se na něj z výšky Momumentu, kam jsme museli ale vyšlapat 311 schodů. Myslím že zaslouženě jsme dostali diplom, neboli certifikát o výstupu. Mimo jiné jsme si také prošli Tower of London, kde nás uchvátily překrásné korunovační klenoty. Kousek dál se tyčil přes Temži nádherný Tower Bridge, přes který jsme již předchozího dne jeli autobusem.

Čekal nás poslední večer v rodinách a poslední den v centru Londýna. Ráno jsme i s kufry přijeli na domluvené místo a v typicky anglickém počasí jsme vyrazili na poslední výlet. V dešti si část z nás zašla na London Eye a poté jsme společně pokračovali k budovám Parlamentu, jehož součástí je i známý Big Ben. Ohřáli jsme se v Národní galerii a už v lepším počasí jsme obdivovali zlatem zdobený Buckinghamský palác. Na závěr nás čekala nákupní horečka v ulici Oxford Street, kde většina z nás utratila zbylé libry.

Ve večerních hodinách za svitu sluníčka jsme zamávali Londýnu a vyrazili na dlouhou cestu domů. Trajektem jsme se dopravili do Francie, poté přežili dlouhou úmornou cestu Německem a oběd jsme si již dali v našich domovech.

Díky tomuto zájezdu se mi splnil sen podívat se do Anglie a vidět na vlastní oči památky jako Big Ben nebo Tower Bridge. Děkuji škole za tuto možnost a zájezd doporučuji všem, co Anglii ještě neviděli.

Aneta Šmejcová, 4. A

Podobné příspěvky: