GymBreak.cz

Školní televize Gymnázia Rumburk

Počítání s Adamem Riesem 21. – 22. 3. 2018

Již podesáté se žáci Gymnázia Rumburk mohli zúčastnit národního kola soutěže, která se koná na počest německého matematika Adama Riese, a je určena žákům primy. Tato soutěž je výjimečná tím, že jako jedna z mála umožňuje postup do mezinárodního kola. Národní kolo pořádá Podkrušnohorské gymnázium Most a soutěží v něm nejlepší žáci gymnázií Ústeckého kraje. Naši školu reprezentovali po postupu ze školního kola Thuy Nhi Tran (Bára), Zuzana Záhorková a Matyáš Josef Hrazdira.

Podobně jako v předchozích ročnících, přijeli všichni soutěžící do Mostu o den dříve před konáním hlavní soutěže, aby strávili společně příjemný večer, kde kromě řešení různých hlavolamů a rébusů, mohli potkat i praprapravnuka Adama Riese. Následující den už ale žáky čekala hlavní soutěž, kde jejich úkolem bylo vyřešit několika náročných matematických úloh. Ty obvykle nějak souvisí s dobou Adama  Riese (16. století).

Naši zástupci se drželi více než výborně. Báře Tran se podařilo obsadit 6. místo, což znamená účast v mezinárodním kole, které se koná v červnu v německém Annaberg-Buchholzu. I Zuzanka a Matyáš předvedli výborné výkony a zařadili se mezi úspěšné řešitele, nicméně již bez postupu.

Organizace v Mostě byla opět perfektní a všichni zúčastnění si jistě odnesli pěkné zážitky. A mně nezbývá než na závěr popřát Báře hodně štěstí v mezinárodním kole.

K. Veselá

Podobné příspěvky: