GymBreak.cz

Školní televize Gymnázia Rumburk

Studentská výměna 2017 v plném proudu: H.- C. -A. Gymnasium Sulzbach-Rosenberg + Gymnázium Rumburk

První dubnový týden se dohromady dvanáct žáků z kvarty a prvních ročníků zúčastnilo studentské výměny se žáky gymnázia v Sulzbach-Rosenbergu (Bavorsko). První část výměny proběhla v Rumburku.

Celý víkend jsme všichni strávili seznamováním. První dny byly nesmělé, protože jsme se vůbec neznali a někdy bylo i těžké najít téma, o kterém bychom si mohli povídat. Ke komunikaci nás ovšem donutilo nedělní společné pečení, které jsme měli i zdokumentovat.

V pondělí už na nás čekalo slavnostní přivítání ve škole a na Městském úřadě v Rumburku. Zbylý čas ve škole se Němci zapotili nad základy českého jazyka a určitě ještě teď nevěřícně kroutí hlavou, jak je čeština těžká. Pondělní večer jsme se všichni sešli v Čajovně Na Kopečku. Tam jsme přinesli výsledky našeho pečení. Byli jsme překvapeni, že většina našich specialit chutnala opravdu výborně.  Kromě jídla jsme se tento večer věnovali společenským hrám, zazpívali jsme si a poslechli malý koncert Tomáše Trana  ze 7. A .

Ve středu jsme se vydali autobusem do Prahy. Nejprve jsme přes Pražský hrad vyrazili k  německému velvyslanectví, což byl náš první cíl cesty v Praze. Na velvyslanectví jsme byli mile přivítáni. Následně jsme byli provedeni krásnou zahradou a samotnou budovou. Poté jsme dostali nějaký čas, abychom se pomocí mapy a našeho orientačního smyslu dopravili na Staroměstské náměstí.  Kéž bychom měli více času, abychom objevili ještě více krásných míst v Praze. Po volnu na nakupování už jsme ale museli jet domů, i když se nám moc nechtělo, protože v Praze byl krásný jarní den, všude kvetly sakury a třešně, svítilo slunce a bylo teplo.

Čtvrtek byl velmi atraktivní pro všechny, kteří mají rádi auta. Vlakem jsme jeli do Mladé Boleslavi. Tady jsme si prohlédli Škoda-Muzeum a potom jsme absolvovali exkurzi ve výrobních halách. Domů jsme se bohužel vraceli opět vlakem!

V pátek jsme pracovali na našich projektech. Vybírali jsme nejvhodnější fotografie k tématům, která jsme si vylosovali do smíšených česko-německých dvojic.  Odpoledne už na nás čekala samotná prezentace našich projektů před ostatními spolužáky a rodiči. Myslím, že se většina fotek povedla a komentáře k nim také. Krátká videa ze společného pečení nebo vaření stála taky za to! Ve škole jsme den zakončili malým občerstvením a doma jsme večer zavzpomínali na nové zážitky z uplynulého týdne.

Osobně jsem moc ráda, že mám možnost zúčastnit se této studentské výměny, protože tím získávám nové přátele, a to i mezi českými spolužáky. Zlepším si němčinu, protože prostě musím mluvit německy. (Samozřejmě mluvíme i anglicky!)

Tento týden byl jen první část výměny a teď už všichni odpočítáváme dny do 20. května, kdy se my vydáme do Sulzbach-Rosenbergu na druhý týden plný dobrodružství, zážitků,…

Šárka Vomelová z 5. A

Podobné příspěvky:

Vítězná fotka z Berlína

V lednu jsme vyhlásili druhé kolo soutěže o nejlepší fotku z Berlína. První kolo proběhlo již během listopadového Dne otevřených dveří. Hlasování se tentokrát zúčastnilo celkem 150

Více informací »

Budoucnost v srdci dějin

Každý z třetího ročníku, kdo zrovna nezaspal, právě teď pravděpodobně spěchá na autobus nebo na vlak. Je čtvrtek 24. října den, kdy se jednotlivé bloky

Více informací »