GymBreak.cz

Školní televize Gymnázia Rumburk

Zvyšme si své finanční IQ

financni_IQ

Zdá se, jakoby finanční gramotnost byla v dnešní společnosti stále důležitější. Je stále více rodin, které upadají do dluhové pasti. Lidé neumí zacházet se svými financemi. Půjčují si na nedůležité věci za nevýhodných podmínek. Uzavírají jednostranně nevýhodné smlouvy s finančními subjekty. Abychom tomuto zabránili, považujeme za důležité rozvíjet u našich studentů dovednosti a znalosti, které jim umožní porozumět financím a také správně s nimi zacházet v různých životních situacích.

V rámci projektu Zvyšme své finanční IQ studenty třetích ročníků navštívila lektorka a koordinátorka projektu Bohunka Slaná. Ve středu 4. února si ji vyslechla septima a v pátek 6. února 3. C a 3. D. V krátké přednášce se studenti mohli dozvědět o různých typech úvěrů, o tom, co je to exekuce či insolvence a mnoho dalšího. Na příkladě jedné konkrétní špatně uzavřené smlouvy, bylo žákům ukázáno, na co si mají dát pozor, než cokoliv s bankou podepíšou. Celá přednáška směřovala hlavně k praktickým radám. Nazval bych je: Jak nenechat na sobě vydělat jiným. Lákadla, která před nás staví různé finanční instituce, jsou velká. Nenechme se ale obalamutit a o všem řádně přemýšlejme. Jak bylo řečeno i na přednášce, žádná banka tu není proto, aby obohatila vás, ale sebe. Ve světě financí (a nejen v něm) nic není zadarmo.

Součástí této akce jsou i výstavní desky s tematikou financí, které najdete v přízemí naproti učebně 3. D. Zde se dozvíte další informace a odkazy, kde hledat podrobnosti, či kam se obrátit o radu.

 

Lukáš Melichar

Podobné příspěvky:

Studenti se zajímali o pravdu?

I letos jsme se zapojili do projektu Týdny mediálního vzdělávání. Motto letošního ročníku O pravdu připomíná důležitost rozlišování pravdivých a důvěryhodných informací v době, kdy se

Více informací »