GymBreak.cz

Školní televize Gymnázia Rumburk

Natáhněte rukavice, vyrazíme na ulice aneb Bezodpadový týden

Celý první týden v září byl ve znamení zero waste. V Rumburku se odehrával bezodpadový týden, kde jsme se každý den mohli dozvědět něco o tom, jak se dá žít bez toho, abychom za sebou zanechávali přebytečný odpad, nebo jsme sami mohli pomoci zbavit naše okolí přebytečného odpadu.

Několik tříd z našeho gymnázia se proto rozhodlo v pátek vyrazit do města a uklidit nepořádek, který je všude okolo nás. Abychom tak udělali naše město čistější a pro nás příjemnější k životu. Kromě nemála plných pytlů s odpadky jsme našli i takové perly jako deky nebo skládací křeslo uprostřed lesa. I na místech, kam nechodí zase takové množství lidí, se našlo relativně velké množství odpadu. Je vidět, že takové akce mají smysl.

Já doufám, že ostatním studentům tato akce nepřišla jako ztráta času a že si to alespoň trochu užili, protože mě osobně to přišlo jako fajn akce, kdy můžeme udělat naše město hezčí a zároveň pomoci planetě.

Eliška Hocková, 7. A

A jaké byly dojmy studentů z kvarty?

Nejdříve jsem si myslela, že uklízení v parku je naprosto zbytečné a že není možné, abychom naplnili víc jak jeden pytel odpadky. Vždyť tu přece není nepořádek, nebo snad ano? Ano, ovšem že ano. Po dvou hodinách sbírání odpadků a naplňováním pytlů jsem i uvědomila, že to rozhodně nebyla ztráta času a že byl dobrý nápad udělat něco pro město.                                                                 

A. S.

Sbírání odpadků není zrovna ceněná práce, a proto mě překvapilo, že si našeho úsilí někdo všiml a ocenil ho. Nejdřív jsem si myslela, že budeme znuděni a nebudeme chtít nic sbírat, ale k mému údivu jsme se toho ujali s úsměvem na rtech. Někdy jsme se opravdu divili, co dokážou lidé jen tak pohodit. Doufám, že to tu zůstane chvíli uklizené a těším se na další takovou akci.                                                                 

E. S.

Nápad se mi zalíbil kvůli tomu, že alespoň v nějaké míře uklidíme naše město, nebo alespoň námi vybrané lokace. Největší nepořádek dělají kuřáci, protože většina z nich odhazuje nedopalky cigaret na zem, i když třeba sedí na lavičce, vedle které je koš. Během akce bylo i dost zábavy a měli jsme i pozitivní ohlasy od obyvatel.

Student 4. A

Podobné příspěvky: